راتوس نروژیکوس (Rattus norvegicus)
در این مقاله با موش فاضلاب و روش های از بین بردن موش فاضلاب از جمله طعمه گذاری، سمپاشی موش فاضلاب، سم موش آشنا می شویم:
موش فاضلاب یا موش قهوه ای چیست؟
موش قهوهای یا همان موش فاضلاب با نام علمی راتوس نروژیکوس (Rattus norvegicus) جز رده پستانداران، راسته جوندگان و از خانواده Muridae میباشد. دارای رنگ خاکستری مایل به قهوهای میباشند. این گونه موش پراکندگی جهانی دارد. به عنوان یکی از مهمترین آفات شهری در کل دنیا محسوب شده و کنترل آان همواره نه تنها چالشهای بسیار زیاد داشته بلکه نیازمند فرهنگ سازی عمومی در حوزه سلامت شهری، عزم ملی و همکاری مناسب بین سازمانهای ذیصلاح میباشد.
موش قهوهای بزرگترین گونه موشی است (با وزنی حدود 500-300 گرم و اندازهای حدود 50- 33 سانتیمتر) که با بیشترین وفور نسبت به سایر گونهها، ساکن تهران است. این گونه اصلیترین عامل خسارتهای اقتصادی (نظیر جویدن کابلهای شبکه مخابرات و سایر تاسیسات شهری) و ناقل بسیاری از بیماریهای خطرناک به انسان است. از خصوصیات بارز آنها داشتن یک زوج دندان ثنایا (پیش) است که رشد زیادی در طول عمر موش داشته و موش مجبور است دائما چیزهای مختلف را بجوید تا این امر سبب سایش و کوتاه نگهداشته شدن دندانها شود و این مسئله عامل اصلی خسارتزایی موشها در حوزه اقتصادی است.
موش قهوه ای یا موش فاضلاب
راه های ورود موشهای فاضلاب به داخل ساختمانها در تهران چگونه است؟
راه های ورود موشهای فاضلاب به اماکن
موشهای فاضلاب شناگران ماهری هستند و توانایی شنا کردن در مسافتهای طولانی را دارند و از طریق فاضلاب شهری و یا جویهای فاضلاب وارد سیستم فاضلاب داخلی ساختمانها شده و از طریق سرویسهای بهداشتی ایرانی و یا فرنگی وارد طبقات بالایی نیز شوند.
با توجه به توانایی آنها در پرش (در راستای افق حدود 5/1 متر و در راستای عمود حدود 70 سانتیمتر) و متاسفانه به علت عدم مسدودسازی درزهای انقطاع ساختمانها و وجود درز و یا سوراخ در دیوارهای مجاور دو ساختمان موش به راحتی به سقفهای کاذب طبقات (حتی طبقات بالا مثل طبقه پنجم) راه پیدا میکنند.
موشها از سوراخی به قطر نیم اینچ رد میشوند و با توجه به توانمندیهایشان که در بالا ذکر شد از راههای بسیار متنوعی وارد ساختمان شوند نظیر درب، پنجره، شیشههای شکسته، لولههای فاضلاب، هواکشها، شومینه، لوله بخاری، ورودیهای کابلهای برق و تلفن، ورودی لوله کشیهای آب و گاز، کارتنها و بستههای ورودی به داخل ساختمان و ....
چرا در زلزلههای گذشته شهر تهران به موشهای قهوهای لقب موشهای آدمخوار دادند؟
تعداد بالای جمعیت موشهای فاضلاب
با توجه به اینکه اغلب موشها گیاهخوارن اما متاسفانه با تغییر عادت غذایی موشهای اماکن انسانی (تهران) همه چیزخوارند و بیشتر از موادی استفاده میکنند که دارای پروتئین مناسب و رطوبت نسبی باشند. معمولا گوشتخوارند و از پسماندهای گوشتی، میوهها و غلات تغذیه میکنند. ضمنا توانایی شکار مرغ و خصوصا جوجهها را نیز دارند. آنها روزانه 20 گرم مواد غذایی و40 سی سی آب مصرف می کنند. این نوع رفتار و عادت تغذیهای موشهای فاضلاب و متاسفانه تعداد بالای جمعیت آنها سبب شده در مدیریت بحرانهای تغییر اقلیم مانند احتمال وقوع زلزله در تهران، موشها را به عنوان سومین عامل مرگومیر پس از زلزله، و آتش سوزی بدانند.
موشهای فاضلاب بیشتر در کجاها یافت میشوند؟
موش نروژیکوس در تقریبا در همه جا نظیر سواحل، مزارع، ساختمانهای قدیمی یافت شده و در اماکن شهری اغلب زیر دیوارها، مجاری فاضلاب، حاشیه جویها و کانالهای آب، درزهای انقطاع میان ساختمانها، زیر زمین خصوصا محل استقرار سطلهای زباله شهری، زیر شمشادها، پاپیتالها، درختچهها و حتی داخل منازل، لانهسازی کرده و فعالیت مینمایند.
اصلی ترین دلایل وفور جمعیت موشهای قهوهای چیست؟
نوزاد راتوس نروژیکوس (موش فاضلاب)
در موشهای قهوهای دوران بارداری از سه ماه بعد از تولد شروع و تا 2 سالگی ادامه مییابد. موشهای ماده در طول سال 6-5 مرتبه باردار میشوند، طول دوران بارداری تقریبا 20 روز است و در هر بار زایمان 12-8 نوزاد به دنیا میآورند. طول عمر موشهای قهوهای حدود 3 سال میباشد.
میزان زاد و ولد، داشتن حس شنوایی، بویایی و لامسه بسیار قوی، قدرت تحرک زیاد، قدرت حافظه بالا و داشتن زندگی اجتماعی فداکارانه به همراه عدم رعایت مسائل بهداشتی شهروندی خصوصا در زمینه دفع نامناسب پسماندها و نبود سیستم فاضلاب جامع شهری از دلایل اصلی وفور جمعیت این گونه در شهر میباشد بطوریکه طبق آمارهای سنوات گذشته به ازا هر نفر در تهران حدود 8 موش تخمین زده شده است.
اهمیت بهداشتی موشهای فاضلاب در حوزه سلامت شهری چیست؟
موشهای فاضلاب از راههای مختلفی میتوانند سلامتی انسان را به خطر انداخته و باعث انتقال بیماری به انسان شوند. از جمله میتوان به مواردی نظیر بیماری سودوکو از طریق گازگرفتن انسان توسط موش، بیماریهای لپتوسپیروز، فاووس، سالمونلا و رابیز از طریق آلوده شدن مواد غذایی، وسایل مربوط به تغذیه و یا تماس مستقیم انسان با فضولات، ادرار و یا حتی خود موش، بیماریهای طاعون، تیفوس موشی و تب بازگرد از طریق گزش توسط انگلهای خارجی (اکتوپارازیتها) جوندگان یعنی کک و کنه اشاره نمود. خطرناکترین راه انتقال بیماری از موشها، ادار آنها میباشد زیرا بسیار شفاف بوده و رد آنها پس از خشک شدن فقط با نور چراغ قوه یووی (uv) قابل رویت میباشد.
چگونه از وجود موشهای قهوهای در داخل ساختمان آگاه شویم؟
فضولات موش
با دیدن علائمی چون وجود خردههای کاغذ، مقوا، پارچه، دانههای خرده شده، فضولات دوکی شکل (به اندازه 18 میلیمتر و بصورت دسته جمعی)، وجود مو و سیاهی بر روی کنارههای دیوار و .... می توان به وجود موش فاضلابی در ساختمان پی برد.
برای کنترل مهمترین آفت شهری چه باید کرد؟
4 روش کاربردی برای از بین بردن و سمپاشی موش فاضلاب
- ممانعت از دسترسی آسان موشها به آب و غذا، مانند خشک نگهداشتن محیط، تعمیر لولههایی که از آنها آب چکه میکند. استفاده بسته بندیهای فلزی و شیشهای غیر قابل نفوذ، قراردادن زبالهها در سطلهای پدالی دربدار، دفع بهداشتی پسماندها و ....
- حذف مخفیگاههایی که موش میتواند در آنها پناه گرفته و لانه گزینی نماید، مانند رعایت چیدمان صحیح انبار، عدم دپو وسایل مازاد مستعمل، تامین نور کافی در انبارها (زیرا که موشها از نور گریزانند) و ....
- جلوگیری از ورود موشها به داخل ساختمان با مسدود سازیهای مناسب و کامل، مانند پوشاندن زیر دربهای ورودی با ورقههای فلزی بطوریکه هیچگونه فضایی بین درب با زمین وجود نداشته باشد، استفاده از اسپری فوم برای ورودیهای کابلها، تعویض شیشههای شکسته، قرار دادن درپوش مناسب برروی مجاری فاضلاب، استفاده از درپوشهای یکطرفه با فنر قوی سر خروجی اصلی فاضلاب ساختمان به فاضلاب شهری، مسدود نمودن شومینه و هواکشها با توری سیمی بسیار ریز و ....
- نابودی و حذف موشها: مانند استفاده از انواع تلهها و طعمههای مسموم که با توجه به مخاطرات انسانی و محیط زیستی میبایست با مشاوره و زیر نظر متخصصین کنترل آفات انجام شود.
طعمه های مسموم آنتی کوآگولانت (واکس بلوک)
ساده ترین و پرکاربردترین راه استاندارد در نابودی و کنترل جوندگان موذی که البته مورد تایید وزارت بهداشت و مراجع ذیصلاح نیز میباشد، استفاده از طعمههای مسموم آنتی کوآگولانتی با مواد موثری چون برادیفاکوم، برومادایلون و دیفتیالون در دز مصرفی 005/0 % است و این طیف از طعمه های مسموم باعث خونریزی داخل و پیر شدن حیوان (جونده) و متعاقبا مرگ میگردد. از آنجاییکه مرگ در اثر خونریزی و ضعف حاصل از پیری رخ میدهد غالبا لاشه موشها در کنار محلهای وجود آب نظیر فاضلابها، جویها، نهرها و ... یافت می شوند. مناسب بودن طعمههای مسموم علاوه بر بسیار کم خطر بودن برای انسان و محیط زیست این است که باعث بروز مقاومت در جوندگان موذی نمیشوند و به صورت مکرر قابل استفاده هستند.
خسارت به کابل ها از طریق جویده شدن توسط موش ها
راه پیشگیری از به حداقل رساندن میزان خسارتهای اقتصادی خصوصا در واحدها و زیر ساختهای صنعتی نظیر کابلها، فیبرهای نوری و ... استفاده از روشی به بنام لاک زنی و یا لاک پاشی که با ماده موثر تیرام (بیترکس) انجام میگردد. این روش باعث سوحتن دهان جونده در زمان تماس دهان و جویدن با مواد مذکور میشود که متعاقبا و با بخاطر سپردن این مورد برای جونده باعث میشود تا جونده هرگز به چنین مواردی نزدیک نشده و این امر سبب در امان ماندن تاسیسات مورد نظر میگردد.
برای مبارزه و سمپاشی کلیه آفات (سمپاشی موش فاضلاب، سمپاشی ساس، سمپاشی سوسک و...) و اطلاع از قیمت سمپاشی آفات می توانید از مشاوره رایگان و تخصصی شرکت ورسا صنعت سبز بهره ببرید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سلام مبارزه با موش نیاز به سم پاشی داره یا به روش دیگه میشه موش رو کنترل کرد؟
515 روز پیش ارسال پاسخسلام. سمپاشی برای خود موش نیست بلکه برای انگل های موش هست مثل شپش کک کنه و ...
515 روز پیش ارسال پاسخبرای مبارزه با موش طعمه گذاری و تله گذاری و استفاده از چسب موش توصیه می شود.
ما جوب های نزدیک خونه مون پر از موشه، واقعا مرکز میکروب هستن، میشه کاری کرد حداقل داخل آپارتمان و پارکینگ یوقت نیان؟
515 روز پیش ارسال پاسخسلام. لطفا آدرس و لوکیشن بفرستید کارشناس های ما خدمت برسند و راهنمایی لازم را به منظور عدم ورود موش های فاضلاب به ساختمان خدمتتون ارائه دهند.
514 روز پیش ارسال پاسخسلام تو خونه ما موش های فاضلاب هست هر چه چسب موش استفاده میکنیم فایده نداره؟
514 روز پیش ارسال پاسخمیشه راهنمایی کنید که چطور میشه موش های فاضلاب را از بین ببریم؟ با تشکر
سلام برای مبارزه با موش فاضلاب حتما راه های ورود را ببندید و بعد از تله زنده گیر و یا طعمه های مسموم آنتی کوآگولانتی استفاده کنید.
514 روز پیش ارسال پاسخبا سلام وقت بخیر
514 روز پیش ارسال پاسخآقای دکتر طعمه های مسموم آنتی کوآگولانتی برای مبارزه با موش فاضلاب از فروشگاه کشاورزی تهیه کنیم؟
سلام. بله برای تهیه انواع طعمه های مسموم آنتی کواگولانتی میتوانید به فروشگاه های سموم کشاورزی مراجعه بفرمایید. باز هم سوالی در رابطه با مبارزه با موش داشتید در خدمتیم.
514 روز پیش ارسال پاسخبا سلام .با توجه به اینکه در این ضمینه تجربه دارم پیشنهاد من اینکه وقتی موش داخل خونه هست به طور خودسرانه شروع به استفاده از سموم نکنید چون مو شها فوق العاده باهوش هستند و اگر سمی رو استفاده کردید که یک موش خورد و مرد بقیه موشها دیگه اون طعمه رو مصرف نمی کنند. لطفا حتما از یک کارشناس بخواید تا بهتون کمک کنند
200 روز پیش ارسال پاسخموش ها چندش آورترین جوندگان هستن
514 روز پیش ارسال پاسخما تو خونمون چندین موش نابالغ با چسب موش گرفتیم منتها هنوز مطمئن نیستیم که رفته باشن شبها صدای جویدنشون میاد ولی پیداشون نمیکنیم چه کار کنیم ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید 🙏🙏
سلام. شما حتما تا قطع کامل صدا هم از تله چسبی کتابی و از طعمه های مسموم آنتی کواگولانتی برای مبارزه با موش ها استفاده کنید.
514 روز پیش ارسال پاسخسلام آقای دکتر ممنون از راهنماییتون
513 روز پیش ارسال پاسخما تو خونه بچه کوچیک داریم این طعمه های کواگولانتی برای مبارزه با موش خطرناکه ... از چسب موش به تنهایی استفاده کنیم؟
سلام با توجه به وجود بچه خردسال فقط از چسب موش برای مبارزه با موش استفاده کنید.
513 روز پیش ارسال پاسخسلام ممنونم آقای دکتر بابت سایت عالیتون که تمام جزئیات رو در مورد حشرات و مبارزه و سمپاشی حشرات به خصوص موش عنوان کردین و سپاسگزارم که با حوصله وقت میزارین و پاسخگوی سئوالات ما هستین خداقوت🙏🌷🌷
513 روز پیش ارسال پاسخدرود. اطلاع رسانی و مشاوره درست در زمینه کنترل آفات و اصول سمپاشی وظیفه ماست.
513 روز پیش ارسال پاسخمن شنیدم موش ها از نعناع بدشون میاد ایا اسپره اسانس نعناع باعث دور شدن موش ها میشه بدون اینکه سمپاشی برای موش ها انجام بدیم یا طعمه برای کشتن موش استفاده کنیم؟
513 روز پیش ارسال پاسخسلام. در مبارزه با موش ها استفاده از تله چسبی و طعمه گذاری موثرتر از استفاده از دورکننده هاست.
513 روز پیش ارسال پاسخسلام عرض ادب و خسته نباشید
513 روز پیش ارسال پاسخخواستم بدونم شما برای مبارزه با موش مسیر یابی انجام میدین؟
سلام بله در مبارزه با موش مسیریابی لازمه
513 روز پیش ارسال پاسخدر صورتی که موشها، جوش شیرین بخورند در بدن آن ها تبدیل به سمی می شود که می تواند برای موشها مهلک و کشنده باشد.
512 روز پیش ارسال پاسخزیرا در هنگام مصرف جوش شیرین، مقدار زیادی گاز در بدن موش تولید می شود. باید توجه
داشته باشید که موش ها قابلیت آروغ زدن و یا بیرون کردن گاز از معده را ندارند. اگر افزایش سطح گاز در بدن موش به سرعت افزایش یابد موش خواهد مرد.
موش ها حشرات دیگه هم میخورن؟
512 روز پیش ارسال پاسخسلام بله موش ها حشره خوار هم هستند.
512 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید ممنون بابت مطالب سایت
512 روز پیش ارسال پاسخجناب ما برای گرفتن موشهای مغازمون در مسیر ی که فضله های موش هست چسب گذاری برای گرفتن موش انجام دادیم متاسفانه جواب نگرفتیم ممنون میشم راهنمایی کنید چسب ها را کجا بگذاریم که موش ها را بگیره؟
سلام برای گرفتن موش از تله زنده گیر موش یا تله چسبان مثل تله چسبی کتابی استفاده کنید.
512 روز پیش ارسال پاسخموشها را می توان ماشین های تولید مثل نامید.
512 روز پیش ارسال پاسخموش ها دوره بارداری ۱۹ تا ۲۱ روزه دارند. در هر دوره از بارداری ۳ تا ۱۴ بچه به دنیا می آورند. موشها هر سال می توانند تولید مثل کنند و در هر سال به طور میانگین بین ۵ تا ۱۰ بار می توانند باردار شوند.
موشهای ماده پس از هر بار زایمان می توانند جفت گیری کنند.
سلام دقیقا میزان زاد و ولد در موش ها بسیار بالاست. هم تعداد زایمان موش ها در سال بالاست و هم در هر زیمان تعداد بچه موش زیادی به دنیا می آوردند
512 روز پیش ارسال پاسخموش ها در تمام فصول سال هستن و تولید مثل دارن؟
511 روز پیش ارسال پاسخسلام. بله ولی بیشتر در پاییز و بهار با طغیان جمعیت موش ها مواجه می شویم.
511 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید
511 روز پیش ارسال پاسخما استان خوزستان زندگی میکنیم کنار خونمون کانال روز باز هست و از اونجا مرتب موش میاد داخل خونمون موش های صحرایی هستن ،شهرداری لایه روبی انجام میده ولی سمپاشی برای حشرات و جوندگان به خصوص موش انجام نمیشه چه راه کاری پیشنهاد میکنید برای مبارزه با موش هایی که از کانال میان؟ و اینکه خدمات برای استان خوزستان دارید؟
سلام. شما ورودی ها به منزل ببندید تا موش های فاضلاب از هیچ طریقی حتی آبروهای فاصلاب وارد منزل نشوند و کناره جوی ها را هم حتما طعمه گذاری کنید. برای اجرا در استان خوزستان در زمینه سمپاشی و طعمه گذاری از شرکت حامیان پویش ونداد کمک بگیرید.
511 روز پیش ارسال پاسخحقایق جالب درباره موش ها:
510 روز پیش ارسال پاسخبدن موش در برابر چندین نیش عقرب مقاوم است. موش از طریق سبیل های خود می تواند تغییرات دما و تغییر در زمین های اطراف خود را حس کند. موش ها هنگام برقراری ارتباط با هم صداهای التراسونیک و منظم تولید می کنند
اکثر موش ها کوهنوردان، شناگران و پرش کننده های بسیار خوبی هستند و می توانند تقریبا 46 سانتی متر در هوا پرش کنند.
قلب موش می تواند 632 بار در دقیقه ضربان داشته باشد، این در حالیست که قلب انسان تنها بین 60 تا 100 ضربان در دقیقه دارد.
بسیار عالی ممنون از مطلبتون در مورد موش ها.
510 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید
490 روز پیش ارسال پاسخجاییکه موش ها مرده باشن باعث انتقال بیماری میشه؟
سلام بله متاسفانه. با کشته شدن و مردن موش ها محیط آلوده به انگل های خارجی آنها مثل کک، کن و شپش می شود و در ضمن اگر لاشه جمع آوری و دفن نشود مطمئنا بعلت فرآیند تجزیه می تواند آلودکی های میکروبی و قارچی و لارو مگس ها را نیز بدنبال داشته باشد. پس در مبارزه علیه جوندگان موذی موش ها حتما سمپاشی و ضدعفونی الزامیست و باید از سوی شرکت خدمات سمپاشی انجام گردد.
490 روز پیش ارسال پاسخسلام ببخشید یه سئوال داشتم
490 روز پیش ارسال پاسخما زمین کشاورزی داریم کنارش میخایم خونه باغ درست کنیم ولی موش صحرایی زیاد هست
با طعمه گذاری علیه موش ها امکان اینکه کامل موشها ریشه کن بشن وجود دارد؟
سلام. امکان ریشه کنی برای جوندگان آن هم در محیط باز غیر ممکن است ولی قابلیت کنترل دارند تا جمعیتشان به حدی نرسد که بتوانند خسارت وارد کنند. عکس مکان مورد نظر را در واتساپ بفرسید تا راهنمایی کاملتر و مناسبتری در اختیار شما قرار دهیم.
490 روز پیش ارسال پاسخ