گفتگوی ویژه خبرگزاری ایرنا با دکتر وحید درخش احمدی مدیرعامل شرکت کنترل آفات ورسا صنعت سبز
دکتر وحید درخش احمدی در پاسخ به این سوال که آیا مگسهای خانگی می توانند ناقل بیماری باشند، گفت: در جهان بیش از ۱۰۰ هزار گونه مگس شناسایی شده است که به علت توانایی تولید مثل بالا و سازگاری با محیطهای مختلف در تمام طول سال در نقاط معتدل و گرمسیری یافت می شوند و تاثیر زیادی روی سلامت انسان ها دارند تا آن جا که حدود ۱۱ هزار گونه از مگس ها قادرند در انسان و حیوان ایجاد بیماری کنند.
وی ادامه داد: محدوده فعالیت برخی از مگس ها مانند مگس خانگی همواره مرتبط با فعالیتهای انسانی است، از این رو به آنها مگسهای اهلی یا سینانتروپ میگویند.
این حشره شناس درباره خصوصیات این نوع مگس یادآور شد: مگس خانگی با طول عمر دو و نیم هفته جزو خانواده موسیده (Muscidae) هستند که در اندازه متوسط حدود ۹-۶ میلیمتر به رنگ خاکستری روشن یا تیره غیرمتالیک مشاهده می شوند. دارای بالهای شفاف و فاقد هرگونه لکه و همچنین پاهای مودار و چسبنده و قدرت بویایی و بینایی بسیار قوی هستند تا آن جا که رادارهای بویایی آنها تا ۳ کیلومتر بو را تشخیص می دهند. پس با دارا بودن این توانایی ها مخفی کردن مواد غذایی از دید آنها کار بیهوده ای است و در زمانی کمتر از ثانیه قادر به شناسایی مکان جدید خواهند بود.
روش های انتقال بیماری توسط مگس خانگی کدام است؟
درخش احمدی در ادامه این گفت و گو، درباره روش های انتقال بیماری توسط مگس خانگی گفت: مگس های خانگی در تعداد زیاد، مزاحمان مهمی برای زمان فراغت و کار انسان ها هستند؛ این حشرات، با مدفوع خود داخل و خارج اماکن را آلوده می کنند وبه علت اینکه وجود آنها نشانه شرایط غیربهداشتی است ممکن است اثرات روانی منفی نیز داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: این حشره موذی به دلیل معاشرت با انسان و به عنوان آزار دهندهای در اماکن عمومی و خانگی توانایی بالقوهای برای انتقال مکانیکی عوامل بیماری زا مانند ویروس، باکتری و انگل دارد. آنها از طریق پاها، موهای بدن و قطعات دهانی خود یا مدفوع و استفراغ بر روی مواد غذایی، قادر به انتقال بیش از ۱۰۰ نوع عامل بیماری زا (پاتوژن) هستند.
درخش احمدی با بیان این مطلب که مگس خانگی از انواع مواد از جمله پسماندهای غذای انسان و حیوانات، شیر، شکر و میوه های فاسد، خلط سینه، ترشحات بینی، زباله های مختلف، خون تازه و خشک شده، اجساد در حال فساد، مدفوع و غیره تغذیه می کند و با توجه به اینکه از مواد آلوده تغذیه کرده و از طریق برگرداندن آن مواد و مدفوع کردن روی مواد غذایی و فرم بدنشان، یکی از مهمترین حشرات به عنوان ناقل مکانیکی باکتری ها، ویروس ها، تخم کرم ها و تک یاخته ها است.
وی درباره نوع بیماری هایی که از طریق مگس خانگی منتقل می شود، یادآور شد: بیماری هایی که ممکن است مگسهای خانگی به انسان ها منتقل کنند، عبارت از عفونت های دستگاه گوارش (مانند دیسانتری، اسهال، تیفوئید یا حصبه، وبا و عفونت های کرمی خاص)، دستگاه تنفسی (سل) عفونت های چشمی مانند (تراخم و همه گیری ورم ملتحمه)، فلج اطفال، هپاتیت و عفونت های پوستی خاص (مانند دیفتیری جلدی، بعضی از قارچها و جذام) است.
چگونه چرخه زندگی مگسخانگی را مختل کنیم؟
متخصص کنترل آفات با بیان اینکه مادههای بارور مگس خانگی که آماده تخمگذاری هستند، به مواد در حال فساد و تجزیه مختلفی همانند محل های دفن زباله و پسماند، اطراف مرغداری ها و دامداری ها، لاشه حیوانات، سطل های آشغال و غیره برای تخم ریزی جذب می شوند، افزود: یک جفت مگس می تواند در عرض چند هفته زندگی خود، بیش از یک میلیون مگس دیگر زاد و ولد کند؛ به همین جهت جمعیت آنها در صورت مساعد بودن شرایط به سرعت افزایش می یابد.
وی درباره روشهای کنترل این حشره موذی تصریح کرد: بهسازی محیط نظیر قراردادن زباله در کیسه های دربسته، سطل های دربدار، دفن بهداشتی و اصولی پسماندها، ساخت توالت های بهداشتی مناسب، راه اندازی سیستم مناسب دفع فاضلاب و جلوگیری از انباشته شدن کودهای دامی در مجاورت اماکن مسکونی از جمله راه های سد رشد مگس خانگی است.
درخش احمدی ادامه داد: نصب توری ضد زنگ یا پلاستیکی روی درها، پنجره ها و هواکشها (نصب توری بر پنجره ساختمانها از طبقه چهارم به بالا ضروری نیست)، قرار دادن در روی ظروف محتوی غذا و نصب تله های نوری چسبی در مکان های رویت مگس خانگی از جمله ابزارهای مبارزه فیزیکی و مکانیکی با این حشره زیان بار است.
وی تاکید کرد: در مبارزه شیمیایی با مگس خانگی با توجه به مخاطرات آن باید با مشاوره افراد متخصص در زمینه کنترل آفات با توجه به شرایط، حساسیت ها و نوع کاربری محل آلوده تعیین و انجام شود. ضمناً گیاهان دارویی نیز در امر کنترل (خصوصا دور کردن) مگس خانگی بسیار موثرند؛ مانند اسطوخودوس، اکالیپتوس و ... که باعث فراری دادن مگس ها و پشه ها میشود. در هنگام مسافرت به مناطق کویری نیز میتوانید در نزدیکی تاغزارها کمپ بزنید چرا که بوی درخت تاغ مگسها را فراری می دهد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سلام خدمت آقای دکتر درخش احمدی عزیز
514 روز پیش ارسال پاسختشکر بابت مطالب علمیتون 👌👌🙏🙏
آقای دکتر علاوه بر کارت زرد به منظور مبارزه با مگس خانگی شما چه راه دیگه ای پیشنهاد میدید که موثر باشه و مگس خانگی کامل از بین بره؟
درود. برای کنترل مگس راه های زیادی وجود داره. مطالب در سایت عنوان شده خصوصا روش های شیمیایی لطفا مطالعه بفرمایید اگه کافی نبود کلیه روش ها را مفصل و جداگانه خدمت شما عرض می کنیم.
514 روز پیش ارسال پاسخوای خیلی بده، مرسی از توضیحات تون آقای دکتر
514 روز پیش ارسال پاسخسلام آقای درخش احمدی خدا قوت
514 روز پیش ارسال پاسخسموم ارگانیک که برای مبارزه با مگس خانگی استفاده میکنید مایع هستند؟
سلام. بله. سموم مگس هم بصورت گرانول هست و هم بصورت مایع.
514 روز پیش ارسال پاسخواقعا اگه گیاه اسطوخودوس و اکالیپتوس در محیط استفاده کنیم مگس و پشه وارد محیط نمیشن؟🤔🤔🤔
514 روز پیش ارسال پاسخسلام بله این گیاهان از اصلی ترین گیاهان طبیعی دورکننده پشه و مگس هستند.
513 روز پیش ارسال پاسخچند نوار کاغذی یا پارچه ای بلند و باریک تهیه کنید. روی آن روغن اکالیپتوس بمالید. این نوارهای آغشته به روغن اکالیپتوس را کنار درب ها، پنجره ها و مسیرهای رفت و آمد مگس ها قرار دهید. رایحه ناشی از روغن مانع ورود مگس به خانه خواهد شد.
511 روز پیش ارسال پاسخکنترل مگس خانگی خیلی مشکل هست
513 روز پیش ارسال پاسخممنون بابت توضیحاتتون در مورد مگس خانگی
مگس ها روی بدن انسان تخمگذاری میکنند؟
511 روز پیش ارسال پاسخسلام. بله درربیماری میازیس متاسفانه همین اتفاق می افتد. مگس خانگی بصورت اتفاقی می تواند تخمریزی برروی پوست و یا مخاط بینی انسان بنماید.
511 روز پیش ارسال پاسخهوا سرد میشه مگس ها کجا میرن؟
511 روز پیش ارسال پاسخمگس ها زمستان گذرانی بصورت شفیره دارند.
511 روز پیش ارسال پاسخاگر به طور ناگهانی تعداد مگس ها در خانه شما زیاد می شود، این احتمال وجود دارد که طی روزهای قبل تعدادی مگس در آن مکان تخمگذاری کرده باشند و به یکباره در مدت کوتاهی زیاد می شوند. منبع مگس ها را می توانید درداخل خانه، گاراژ، اتاق زیر شیروانی و یا باغچه پیدا کنید.
511 روز پیش ارسال پاسخبا سلام و قتتون بخیر
511 روز پیش ارسال پاسخجناب خواستم بدونم تله های فرمونی برای مبارزه با مگس ها در کارخانه موثر هست ؟
درود. تله های فرمونی برای جلب مگس خانگی بسیار موثر هستند.
510 روز پیش ارسال پاسخسلام خدا قوت ممنون بابت سایتتون و موارد عالی که برای مبارزه و سمپاشی علیه مگس اشاره کردین🙏
510 روز پیش ارسال پاسخجناب آقای دکتر احمدی با استفاده از روش های خانگی مثل سرکه سیب در ظرف آب برای جلب مگس ها ، میشه با مگس ها مبارزه کرد؟
سلام. برای درست کردن تله جذبی برای مگس خانگی اگر یک مقدار شیره قندی هم به سرکه اضافه کنید بهتره.
510 روز پیش ارسال پاسخمگس ها در چه دمایی میمیرند؟
509 روز پیش ارسال پاسخسلام. مگس ها، وقتی دما به زیر صفر می رسد یا بیش از حد گرم می شود، می میرند.
509 روز پیش ارسال پاسخطول عمر طبیعی مگس، حتی در بهترین وضعیت، در شمال خط استوا هفت الی بیست و یک روز است. مهمترین عامل تغییر طول عمر حشره، گرمای محیط اطراف آن است.
بسیاری از حشره شناسان این چنین توضیح می دهند که بیشتر مگس هایی که زمستان را پشت سر می گذارند، این فصل را در حالت لاروی یا شفیره ای می گذرانند؛ اما اکنون دانشمندان بر این اعتقادند که مگس های بالغ برای زنده ماندن در زمستان، نسبت به مگس های جوانتر، از بخت و اقبال بیشتری برخوردارند. جوانتر ها برای کنار آمدن با هوای سرد با مشکلات بسیاری رو به رو خواهند شد. با این همه برخی از لاروها و شفیره ها در خلال اواخر زمستان زنده می مانند و در بهار به مگس بالغ تبدیل می شوند.
سلام مطالب مصاحبه وتوضیحاتتون دررابطه با مگس ونحوه ففالیت وچرخه زندگی ونقش مگس درانتقال بیماریها به انسان بسیار علمی وعالی بود...ممنون
492 روز پیش ارسال پاسخ