از بیماری میازیس چه می دانید؟

میازیس چیست

میازیس یا همان بیماری میاز آلودگی بافت ها و اندامهای بدن انسان و حیوانات مهره دار به لارو دوبالان (که متاسفانه در اصطلاح عامیه به غلط آن ها را کرم های مگس می نامند) است که برای مدت زمانی از بافت های زنده، مرده و یا نکروز و یا غذای میزبان (در مورد میاز دستگاه گوارش) تغذیه می نماید. برای توصیف میاز با توجه به منطقه آلوده بدن اسامی مختلفی بکار می رود نظیر:

  1.  میاز پوستی و یا زیرجلدی
  2. میازه دستگاه تناسی و ادراری
  3. میاز بینی و حلق
  4. میاز چشم
  5. میاز داخلی و دستگاه گوارش

حال اگر لارو به زیر پوست رود به آن میاز خزنده هم می گویند و زمانی که تاول به وجود آورد به آن میاز کورکی و یا میاز دملی نیز می گویند. اما هنگامی که زخم های موجود در بدن مورد تهاجم قرار بگیرند آن رارمیاز زخم می گویند.

بیماری انگلی میازیس ممکن است به صورت اختیاری یا اجباری باشد. درمیاز اجباری مگس ها لاروهای خود را بر روی زخم ها یا بافت های سالم انسان یا حیوانات می گذارند یا لارو ها خود را به بافت ها می رسانند. زیرا در میاز اجباری لارو برای زنده ماندن نیاز دارد حداقل برای مدتی بر روی بافت زنده انسان یا سایر مهره داران زندگی کند ولی در میاز اختیاری لاروها معمولا آزاد زندگی کرده و اکثرا لاشه حیوانات را مورد تهاجم قرار می دهند‌. در میاز اختیاری لاروها بدون رسیدن به بافت زنده نیز می توانند مراحل زندگی خود را ادامه دهند اما ممکن است میزبانان زنده را نیز آلوده نمایند.

در انسان میاز اجباری دستگاه گوارش وجود ندارد و وجود لارو در روده انسان احتمالا به علت خوردن اتفاقی تخم ها و یا لاروهایی است که در غذاهای آلوده وجود دارند. میاز اجباری دستگاه گوارش در حیوانات مثلا اسب وجود دارد. اینگونه از میازیس درد شکم و اسهال ایجاد کرده و ممکن است سبب دفع خون و استفراغ گردد و غالبا لاروهای زنده به همراه مدفوع و یا استفراغ دفع می گردند.

در میازیس اختیاری دستگاه تناسلی و ادرار، مگس ها به ترشحات غیربهداشتی نواحی تناسلی جلی شده و تخم خود را نزدیک منافذ قرار می دهند.پس از تفریخ تخم ها، لاروهای ریز وارد منافذ شده و در امتداد مجاری تناسلی و یا اداری بالا می روند و سبب انسداد مجاری و درد زیاد می گردند. در این نوع میازیس به همراه ادرار، مخاط، خون و لارو دفع می گردد.

درمان

بهترین راه درمان خارج کردن لارو ها از پوست و یا بافت آلوده است. خارج کردن لارو ها از سطح پوست و زخم های سطحی آسان است؛ اما اگر به بافت های عمیق نفوذ کرده باشند مانند: غشا مخاطی و یا سینوس های پیشانی کار کمی دشوار می شود و ممکن است در این حالت خسارت های جبران ناپذیری به بافت آلوده وارد گردد، خارج نمودن لاروها در این وضعیت نیازمند عمل جراحی است. درگیری چشم توسط میاز و عدم درمان به موقع ممکن است باعث کوری شود.

پر شدن مخاط بینی سگ از لارو مگس (کرم) و آسیب شدید وارده به بافت بینی
 ((میاز بینی))

تصوریری که مشاهده می فرمایید تصویر سگی ولگرد در یکی از مناطق تهران است که درگیر آلودگی به گونه ای از مگس سارکوفاژیده (Sarcophagidae) می باشد. این حیوان توسط یکی از حامیان شریف حیوانات شناسایی و به منظور درمان به کلینیک دامپزشکی ساران منتقل شده و توسط جناب آقای دکتر مهدی رفیعی درمان گردید. ضمنا منطقه آلوده نیز پس از شناسایی خانواده مگس توسط تیم علمی شرکت کنترل آفات ورسا صنعت سبز، سمپاشی و پاکسازی گردید.

در ذیل با فیلم و عکس به موارد دیگری از میازیس نیز نظیر میاز چشم و میاز پوستی در نوزاد انسان اشاره می کنیم و امیدوارم در آگاهی بخشی به شما عزیزان مفید باشند.

خروج لاروهای مولد میاز بینی از بینی سگ آلوده با جراحی
میاز پوستی در پای سگ سراب خروج لاروهای میاز پوستی از پای سگ سراب
میاز پوستی در پوست زیر پنجه پای سگ سراب
خروج لاروهای میاز از چشم گربه (میاز چشم)
خروج لاروهای میاز از پوست نوزاد انسان (میاز پوستی یا میاز زیرجلدی)

مقالات مفید دیگر…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مشاوره رایگان