خاستگاه
ظاهرا سال 1552، اولین تزار روسیه(ایوان مخوف)، از جایزهای ویژه مختص هر شخصی که راهی برای خلاصی از شر “شیاطین هوا” ابداع کند، خبر داد. منظور او مگس بود. از بدشانسی تزار، نه رعایای او و نه هیچکس دیگر برای 379 سال آینده موفق نخواهند شد.
اگر فیلمی با موضوعات اسطورهشناسی یا پادشاهیهای باستانی تماشا کرده باشید، احتمالاً با چنین تصویری آشنا هستید. به نظر می رسد که پیکره در این تصویر یک عصای دماسبی در دست دارد تا مگسهای مزاحم را دور کند. این احتمالاً اولین نمونهی ثبتشده از کنترل مگس است.
تاریخچه
اولین فروش تجاری ثبتشدهی مگسکش به سال 1900 برمیگردد. مخترع آن رابرت آر. مونتگومری این وسیله را مگسکش نامید.
سیر تکاملی
پیدایش دورکنندهی مگس راه را برای بسیاری از دستگاههای کنترل مگس خانگی و در نهایت تجاری هموار کرد.
1. تفنگ مگس
تفنگ مگس درست بعد از مگسکش سر برآورد که یک مگسکش مکانیکی ساده است.
2. بطری مگس
بطری مگس یا تلهی مگس شیشهای برای اولین بار در اواسط 1800 دیده شد که یک لیوان پیازی شکل و دستساز بود و برای جذب مگسها و زنبورها با مایع شیرین پر میشد. در سایر نقاط جهان از گوشت هم به عنوان طعمهی جاذب استفاده میشد.
3. بطری مگس کشاورزی
بطریهای مگس برای استفاده در مقیاس بزرگ در مزارع کشاورزی در 1930 تکامل یافتند که برای آویزان شدن از درختان طراحی شده بودند.
امروزه آنها با استفاده از پلاستیک اصلاح و ساخته شدهاند و هنوز هم به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
4. کاغذ مگس
کاغذهای مگس کاغذهای بسیار چسبناکی هستند که با مواد شیرین، بودار و سمی پوشانده شدهاند تا مگسها را جذب کنند، به دام اندازد و بکشند. کاغذ مگس در دوران گاریهای اسبکشی، زمانی که مگسها به وفور یافت میشدند، به وجود آمد. کاغذ مگس که به آن ریبون یا نوار مگس هم میگویند، به راحتی در دسترس و یکبار مصرف بود. کاغذ مگس پایه و اساس ورقهای چسب را به گونه ای که ما امروز میشناسیم ایجاد کردند.
5. حشرهکش برقی
در سال 1911، مجلهی Popular Mechanics قطعهای را به نمایش گذاشت که بسیار شبیه به مگسکشهای امروزی است و آن را “تلهی مگس” نامیدند. نکتهی منفی این حشرهکشهای برقی، پخش کردن لاشهی مگس در اثر شوک الکتریکی بود.
6. چراغ جذب سایلنت(تلهی نوری حشرات)
با ترکیب چسب و چراغهای UVA با طول موج 400-350 نانومتر نسل جدیدی از مگسکشها ساخته شد که مشکل ترکیدن و پخش شدن لاشهی مگس را برطرف کرد. مگسها جذب این طول موج نور ماورای بنفش شده و روی چسب کف چراغ نشسته و به دام میافتند.
چرا تلههای مگس ضروریاند؟
مگسها با وزوز مداوم، پرواز بالای سر و توانایی خراب کردن یک روز آرامشبخش، عامل مهمی در ایجاد مزاحمت هستند. آنها موجوداتی قوی هستند که میتوانند در دمای 10 تا 45 درجهی سانتیگراد زنده بمانند. با این حال، آنها در مناطقی با دمای بین 20 تا 23 درجهی سانتیگراد رشد میکنند. این بدان معناست که مگسها در اکثر نقاط جهان یافت میشوند. مگسهای خانگی معمولی میتوانند تا 100 نوع پاتوژن مختلف را حمل کنند. تخمین زده میشود که یک مگس خانگی میتواند تا 1.9 میلیون باکتری را در بدن خود و تا 33 میلیون را در رودهاش حمل کند. برخی از این پاتوژنها باعث ایجاد بیماریهایی مانند اسهال خونی، اسهال و فلج اطفال در انسان میشوند. مگسها تخمهای خود را در مواد آلی مانند ضایعات مواد غذایی مرطوب، کود دامی، گوشت و سبزیجات میگذارند. یک مگس مادهی بالغ میتواند در طول عمر دو هفتهای خود 650 تخم بگذارد. مناطق متداول تولید مثل مگسها شامل انبارهای مواد غذایی، کشتارگاهها، کارخانههای فرآوری مواد غذایی، زبالهدانها، زهکشهای بدون سرپوش، گاوداریها و مرغداریها است. درک این که چگونه سطح جمعیت مگسها در صورت عدم کنترل میتواند به سرعت از کنترل خارج شود، دشوار نیست. عدم رسیدگی و عدم جلوگیری از آلودگی مگسها میتواند بر سلامت عمومی، فروش، ارزش سهام و شهرت برند تأثیر منفی بگذارد. بنابراین سالانه میلیاردها دلار صرف اقدامات حفاظتی مواد غذایی میشود
بدون دیدگاه