پشه ها
پشه ها جز کشنده ترین موجودات جهان هستند که به طور متوسط سالیانه تقریبا 725000 نفر در جهان را از بین میبرند. این حشرات عوامل بیماری زای مختلفی را به انسان منتقل میکنند. در میان بیش از 620 ویروسی که به بندپایان مرتبط است کمتر از نیمی از آنها رابطه بیولوژیکی با پشه ها دارند و حدود 100 ویروس از این بین انسان ها را آلوده میکنند. این حشرات همچنین ناقلین اصلی بیماری مالاریا بوده و باعث کشته شدن بیش از 600000 نفر در سال می شود.

آنها برای خون خواری، میزبان های خود را از طریق موادی که از خود منتشر میکنند انتخاب می کنند. این حشرات رَد دی اکسیدکربن و اسید لاکتیک در میزبان های مختلفی که بر سر راهشان سبز میشود را میزنند و به سمتشان جذب میشوند.
برخی از تراوشات پوستی مانند عرق بدن که نوید یک میزبان زنده پر خون را میدهد از هر ترکیبی برای آنها جذاب تر است. اسید های چربی که توسط باکتری های طبیعی پوستی تولید میشود با مخلوط ترکیبات دیگر باعث جذب هر چه بیشتر این موجودات موذی میشود. پشه ها میتوانند خرطوم خود را وارد هر سطحی کنند. این سطوح ممکن است پوست مرطوب قورباغه ها، بدن پولکی خزندگان و پاهای پرندگان باشد. این پشه ها حتی میتوانند از زیر یک پارچه زخیم مانند جین هم به خون خواری خود ادامه دهند.

این حشرات بزاق خود را که دارای آنزیم های ضد انعقاد خون بوده و از تجمع پلاکت های خون جلوگیری میکنند را وارد فضاهای بافتی میکنند و با حرکاتی مانند چاقوکشیدن بافت ها را سوراخ و از خون میمکند. وقتی گیرنده های کششی شکم به اندازه کافی وجود خون را در روده میانی پشه تشخیص دادند سیگنالی را مبنی بر اینکه پشه نیزه های تیز خود را از پوست خارج کند ارسال میشود و پشه دست از خوردن خون میکشد.
برخی از گونه های پشه ها مانند (Culex quinquefasciatus) تخمین زده شده که جمعیتشان به حدود 15 میلیون در هر کیلومترمربع میرسد و ساکنان مناطق فقیرنشین سالانه 80000 نیش توسط این گونه از پشه ها را دریافت میکنند. ساکنین شهرها در غرب آفریقا سالانه 25000 مورد نیش توسط این گونه را تجربه میکنند.

آیا پشه ها میتوانند باعث کم خونی میشوند؟!
همچنین برخی از گونه های پشه ها (snow pool Aedes) که با آب شدن برف ها جمعیت انبوهی از آنها را میتوان مشاهده کرد در هر دقیقه میتوانند 280 تا 300 نیش روی بازوی انسان ایجاد کنند. تخمین زده میشود که این نیش ها اگر بدون محافظت باشد و هیچ مانعی برای آنها ایجاد نشود، میتواند حجم کل خون در بدن انسان را در طول 90 دقیقه به نصف برساند!
تهیه و تدوین در واحد تحقیق و توسعه شرکت ورسا صنعت سبز
بدون دیدگاه