از دل یک سوسری چندش چگونه یک زنبور زیبا خارج می شود!؟

همانطور که ممکن است شنیده باشید سوسری ها یا همان سوسک های حمام، یکی از جان سخت ترین موجودات روی زمین هستند حداقل برای میلیون ها سال!

این موجودات از حوادث زیادی که بر روی زمین اتفاق افتاده است و باعث نابودی بسیاری از گونه های جانوری شده است جان سالم بدر برده اند. حتی در برخی از موارد زور انسان هم با درست کردن آفتکش های متعدد به آنها نرسیده و این موجودات به آنها مقاوم شده اند و در برابر این مواد باز هم سینه سپر کرده اند و اتفاقی برایشان نیوفتاده است.

اما هر جایی و همیشه اوضاع بر وقف مراد این موجودات نیست. در مقابل این حشرات موذی گونه ای از زنبور قد علم می­کند و این موجودات را به صورت برده در آورده و در خانه خود زنده به گور می­کند. یک زنبور با ظاهری زیبا و جلای فلزی سبز- آبی درخشان با نام علمی Hymenoptera: Ampulicidae Ampulex comoressa و رفتاری جالب، این سوسری ها را رام خود می­کنند.

این زنبور که به دلیل رنگ زیبای بدنش  جواهر نشان هم گفته می­شود، برای فراهم کردن غذا برای فرزندانش به شکار سوسری ها می­رود. زنبور ماده و یا مادر بچه، با دیدن یک سوسری آمریکایی به آرامی به آن نزدیک می­شود و بعد از فراهم شدن موقعیتی مناسب، نیش خود را وارد محل گره عصبی قفسه سینه سوسری می­کند. با این کار قسمت جلویی سوسری فلج می­شود. این زنبور به همین راحتی سوسری را نمی­کشد.

کمی بعد با فلج شدن سوسری زنبور جواهر نشان، زهر خود را روی گره عصبی سر سوسری تزریق می­کند. زنبور منتظر می­ماند تا بدن سوسری سست شود و با نزدیک شدنش به شکار، هیچ واکنش دفاعی از سوسری نبیند. اندازه این زنبور نسبت به سوسری آمریکایی کوچکتر است و او توانایی بلند کردن شکار خود را ندارد. بنابراین زنبور جواهر نشان با لمس شاخک سوسری، او را مانند یک برده به سمت لانه مرگبارش می­برد. این شکار را در تونلی که به عنوان خانه برای خود درست کرده است ­برده و در مکانی مناسب آن را قرار می­دهد و کنار ران پای سوسری تنها یک تخم می­ گذارد.

بعد از تخم گذاری به بیرون از لانه خود می­رود و دَر لانه را با تکه های چوب یا موادی دیگر که در اطراف لانه موجود است می­بندد. از تخم گذاشته شده روی بدن سوسری آمریکایی چند روز بعد لارو زنبور بیرون می­آید و این لارو پس از تغذیه سطحی مانند یک انگل داخلی وارد بدن سوسری شده و از همه اندام و مایعات بدن آن برای بزرگ شدن خود تغذیه می­کند. بعد از یک ماه یک زنبور کامل زیبا از پوسته خالی سوسری خارج می­شود و در ورودی لانه را باز می­کند و مانند مادر خود به دنبال سوسری نگون بختی دیگر می­گردد.

تهیه و تدوین در واحد تحقیق و توسعه شرکت ورسا صنعت سبز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *